12 Eylül 2010 Pazar

bir sonraki kuşak içindeki kuşak farkları

Kuşaklar arasındaki farklar deyince her ne kadar anne-baba, çock, ya da torun gibi net yaş farkı olan durumları aka getirse de, yaşları yakın gözüken "aynı kuşak" mensupları arasında da fark açılabilir.
bu durumun bir örneğine FBX ailesinde rastladım. bir numaralı kardeşin erken yaşta evlendiğini ve çabuk çocuk sahibi olduğunu biliyoruz. Diğer kardeşlerin ise daha geç evlendiklerini, bir süre çocuksuz evliliklerle devam ettiklerini ve daha geç yaşta çocuk sahibi olduğunu görüyoruz. dolayısıyla, kardeşler arasındaki (başlangıçtaki) dört beş yaşlık fark, çocukların yaşları arasındaki fark ölçücüsünde açılıyor.

Örneğin, birinin on yaşında, öbürünün çocuğu yirmi beş yaşındaysa kardeşler arasındaki fark beş yaş bile olsa, bazen iki kardeş arasınaki yaş farkını 15 diye hesaplamak gerekebilir. eğer amacımız ruh hallerini, hayatın hangi evresinde olduklarını anlamak, hedeflerini, ya da iş hayatında kendini nasıl konumlandırdığını kestirmek istiyorsak...
Çünkü toplumsal rolümüzü, hayata ve işimize asılma biçimimizi, sadece hangi yaşta olduğumuz değil, çocuklarımızın yaşları da belirleyici olabiliyor.
Önceliklerimiz, yaşama bakış açılarımız, kaynaklarımızı nasıl ve nereye ayırdığımız çocuklarımızın yaşından ve genel gelişim tarzlarından etkileniyor.
bir sonraki kuşağın ihtiyaçlarının ne kadar dayatıcı olduğunu hesap etmeye başlıyoruz. kendi bizzat yapacaklarımızın bir anlamda sınırına (sonuna değilse de) geldiğimizi fark edip, daha çok yol göstermek, bir sonraki kuşağa ışık tutmak istiyoruz.
anna ya da baba olarak yaşımıza "sosyal yaş" diyelim. Sosyal yaşı henüz küçük olanlar, henüz kendi yapacaklarını hem evde, hem de işte ortaya koymamış olmanın verdiği endişeyle daha çok talep edici, sınırları zorlayıcı ya da aceleci olabiliyorlar.
sözün özü: kardeşleri kıyaslarken,çocuklular ise, çocuklarının yaşlarına göre büyüme hızlarının farklı olabildiğini görüyoruz. yaşları yakın kardeşlerin arasında kuşak farkı yaratabilir.

Hiç yorum yok: