12 Eylül 2010 Pazar

aile şirketlerinde nelere rastlıyorum?

aile şirketlerindeki ruh sağlığı konularıyla ilgilenmeye başladığımdan bu yana karşılaştığım çeşitli meseleler arasında sıradışı olanlar pek fazla değil. bildik meseleler,tarihin eski zamanlarından bu yana devam eden cinsten konular. örnekleyeyim:
kardeşler arasında çekişmeler (anne ya da baba ile saf tutma veya onlara karşı duruşlar). tarihten örnek çok: Ünlü Yunan efsanesi Kral Lear ve kızları gibi.
anne-baba arasında çocuklara karşı tutum farkları (çocuk dediklerim kcaman beyler, hanımlar genellikle)
boşanmalarla değişen ilişkiler (damatlar ve gelinler)
pek işe yaramasa da şirkette görevlendirilen yakın ve uzak akrabalar (özellikle bu üyelerin kendi sınırlarını anlayamadıkları durumlar ve aile yöneticilerinin onlara karşı zaafları)
borç alma ve kredi kullanma gibi konularda kişilk özelliklerinin etkileri
eltiler, nadiren bacanaklar
harcamalar, çocukken sınırsız yetiştirip iş başa geldiğinde çocuklarını nasıl dizginleyeceğini bilemeyen aile büyükleri (oğlu işe düzenli gelsin diye ferrari almak gibi)
çocukların eğitimine ilişkin zorluklar (planlama, sürdürme, arzu edilen ile hedeflenen arasındaki uyuşmazlıklar)
bu liste bir ansiklopedi yapılacak kadar uzamakta;öyle bir şey de hazırlayacağım.

sorulara yaklaşırken, hedef noktasının doğru konulması en önemli adımdır:
bu meselelerin bitmesini ya da kökünden çözümünü sağlamak mümkün müdür, hedeflenmeli midir, ne zaman hedeflenmelidir? şirket mi, aile mi ikileminde nerede olunduğu gözden geçirilmelidir. bazen tercihler, aileler ve şirketler kaçınsalar bile kendini dayatır. hoşumuza gitmeyecek ama kaçınılmaz sonuçlara hazırlıksız yakalanmamak, psikolojik yaklaşımın özünü oluşturacaktır.

Hiç yorum yok: